Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki uniwersalny klawisz na scenę
07.08.2025, 07:28,
Jaki uniwersalny klawisz na scenę
Witam, 

Chyba nikogo nie zaskoczę z odwiecznym dylematem przy wyborze sprzętu.
Potrzebuję solidny i uniwersalny klawisz na scenę i próby, do amatorskiego zespołu, głównie rock, blues plus szczypta nowoczesności. Każdy producent ma wady i zalety swoich sprzętów, a ja chciałbym jak najlepiej trafić w swoje aktualne potrzeby:
- w najbliższych latach będzie to mój jedyny instrument, więc musi być w miarę wszechstronny i trochę wytrzymały, z uwagi na regularny transport na próby i koncerty, no i żeby nie ważył tonę,
- trochę do tworzenia w zaciszu domowym,
- szybkie przywoływanie ustawień brzmieniowych dla kolejnych utworów,
- brzmienia - z uwagi na charakter muzyki, musi mieć dobre piana (dużo partii solowych), organy, pady, stringi i syntezatory plus w miarę możliwości  klasyczne instrumenty z palety GM - dęte, perkusyjne, gitarki, basy, oriental itp,
- możliwość łatwego ubogacania i manipulowania dźwiękiem w trakcie gry (filtry i efekty),
- możliwość warstwowego łączenia brzmień,
- podział klawiatury,
- arpeggiator,
- bezpieczna polifonia (z uwagi na częste używanie pedała sustain) i nieucinanie dźwięków przy zmianie barwy,
- ewentualnie inne funkcjonalności, Waszym zdaniem mogące przydać się mnie i zespołowi na scenie.

Nie ukrywam, że w zespole gram od niedawna, wcześniej tylko sporadyczna domowa plumkanina na PA700, ale po czasie stwierdzam, że jego brzmienia są trochę płytkie i niezadowalające, poza tym to samograj, bardziej nastawiony na style niż praktyczne operowanie samym dźwiękiem.

Byłbym niezmiernie wdzięczny za polecenie czegoś na moje powyższe potrzeby.
Na topowe flagowce niestety (jeszcze) mnie nie stać (Kronos, Montage, Fantom EX, czy Nord), więc muszę szukać z trochę niższej półki, jak Modx, Fantom 0, Nautilus i inne tak do 10 tys z groszami.

Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Jaki uniwersalny klawisz na scenę - przez Paradoxides - 07.08.2025, 07:28
RE: Jaki uniwersalny klawisz na scenę - przez garit - 07.08.2025, 09:58
RE: Jaki uniwersalny klawisz na scenę - przez garit - 12.08.2025, 11:38