|
Pianino cyfrowe dla srednio i zaawansowanego gracza
|
|
12.02.2018, 16:06,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.02.2018, 16:39 przez kovalsky.)
|
||||
|
RE: Pianino cyfrowe dla srednio i zaawansowanego gracza
Przyszlyyyyyyy!!! Moja zebra zadomowila sie juz na szalonych 18mkw! <3 Niestety mialam tylko 30min zeby sie nimi nacieszyc ale tak w skrocie i na szybko to najlepsza klawiatura na jakiej gralam! A uwierzcie mi gralam na wielu
w sensie w tym budżecie najlepsza i oczywisci w kategorii protez ![]() Wydaje sie delikatnie ciezsza niz CA97 ale to moze i dobrze. Jaraaaaam sieeeeeee <3 Rychu jeszcze raz wielkie dzięki!
|
|||
|
12.02.2018, 17:36,
|
||||
|
Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę ale również bardzo się cieszę, słysząc że masz taką z tego radochę
![]() No to teraz trzeba wybrać zebrze głos
Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
|
|||
|
12.02.2018, 18:17,
|
||||
|
Powiem Ci, że zycia to mi nie ułatwileś tą swoją listą
![]() Zastanawiam sie czy na początek zebrze nie sprawić dobrych uszu i niech chwilowo gada steinwayem z garagebandu ale Przynajmniej na dobrych słuchawkach. |
|||
|
12.02.2018, 19:09,
|
||||
|
(12.02.2018, 18:17)kovalsky napisał(a): Powiem Ci, że zycia to mi nie ułatwileś tą swoją listą ![]() (12.02.2018, 18:17)kovalsky napisał(a): Zastanawiam sie czy na początek zebrze nie sprawić dobrych uszu i niech chwilowo gada steinwayem z garagebandu ale Przynajmniej na dobrych słuchawkach. Słusznie, bo cóż po dobrym głosie skoro porządnych uszu brak Najlepiej byłoby kupić wokółuszne otwarte ale wśród nich nie ma moim zdaniem ciekawego wyboru. Miałem kiedyś otwarte Sennheiser HD598 i brzmiały dobrze, choć jakby nieco lekko z za kotary. Brakowało mi w nich kopa jakie dały mi zamknięte AKG i Audio-Technica. Moje najlepsze słuchawki jakie miałem do odsłuchu fortepianu, to zamknięte Audio-Technica ATH-M50X (mam je obecnie z wymienionymi welurowymi padami) i AKG K550 (obecnie K551). Audio-Technica brzmi bardzo monitorowo, płasko, może trochę ostro w górze ale za to bas jest wyważony i nie dudni, co mi bardzo odpowiada. AKG K550/551 grają bardzo ciepło w środku, w górze łagodnie, nieostro ale jak dla mnie troszkę miały za mało basu. AKG moim zdaniem są idealne do odsłuchu wokali choć fortepian, nie powiem też brzmi słodziutko. Ważne - nie kupować słuchawek wysoko-ohmowych, bo trzeba by je wtedy dodatkowo napędzać wzmacniaczem a to w przypadku odsłuchu fortepianu się nie bardzo sprawdza. 32 - 60 ohm najlepiej. Przy okazji - co ze statywem na VPC1? Co do przeglądu wtyczek, to nie będę zamieszczał ton linków do YT, bo bym chyba zapchał serwer forum ale np. tutaj możesz umówić sobie sesję na próbne ogranie wtyczek. Nie jest tego wiele i czasem różnie to działa ale zawsze to coś: https://www.bestservice.com/try-sound.html# Jak doprecyzujesz, które wtyczki wchodzą w rachubę, to mogę podesłać jakieś linki do dem, choć to w sumie nie problem znaleźć.
Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
|
|||
|
27.02.2018, 20:07,
|
||||
|
Ivory ma fajnego Steinwaya szczególnie niemieckiego więcej charakteru mniej jaskrawosci
ROLAND RP501, KAWAI ES 110 ,ARTURIA KEYLAB Essential 61 , Novation Mininova, AKAI MPK mini, Keyscape, Waves Grand Rhapsody (Fazioli 228), Synthogy Ivory II Grand Pianos i American Concert D, Analog Lab 3,UVI Grand
|
|||
|
16.05.2018, 21:29,
|
||||
|
bum bum bum!
Przychodze tylko podzielic wiadomoscia, ze zakupilam sobie sluchawki soniacze mdr-7506 oraz wreszcie wirtuale pianooooo <3 padlo na bechsteina digitala czyli juz jakis tam zestawik do mojej VPC1 mam i gram. Klawiaturka sama w sobie fantastico, bechstein-digital dopiero zainstalowany wiec jeszcze nie przetestowany dobrze, ale na pierwsze przycisnniecie klawisza to do garagebandu nie ma porownania No i bechstein-digital ma promo edukacyjne i dla ucznniow i nauczycieli 50% znizki <3 - polecam Ide bawic sie dalej
|
|||
|
16.05.2018, 21:42,
|
||||
|
No, Nooo
Gratuluję wyboru i nieco zazzzdrrraszczam ![]() Daj koniecznie znać za jakiś czas, jak się zachowuje cyfrowy Bechstein. Jesteś pierwszą właścicielką tego wirtualnego fortepianu na tym forum i może i nie tylko tutaj.
|
|||
|
17.05.2018, 18:19,
|
||||
|
Hyhyhy nie umiem go okielznac taka z niego bestia
dam znac jak sie sprawuje jak juz ogarne co sie dzieje
|
|||
|
17.05.2018, 18:40,
|
||||
|
Koniecznie podziel się wrażeniami i może jakieś krótkie nagranie
![]() Będę czekał z niecierpliwością
|
|||
|
14.06.2019, 07:44,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.06.2019, 08:05 przez kovalsky.)
|
||||
|
coś mnie podkusiło i wpadłam tu z niezapowiedzianą wizytą
A więc po roku użytkowania VPC1, bechsteina digitala na słuchawkach Sony MDR-7506 i Garagebandu powiem krótko: niczego mi nie urwało i zastanawiam się dlaczego a właściwie wiem dlaczego, więc będę coś w tej kwestii dalej działać, ale od początku.Sama klawiatura: świetna, wymagająca, ciężka - co dla mnie niestety jest lekkim minusem. Przez życie przyzwyczajona do grania na słabej/bardzo słabej/średniej jakości wielu akustykach z lekką czasem wręcz łomoczącą klawiaturą, VPC1 jest mega wyzwaniem, bo najzwyczajniej mięśnie nie wyrabiają i po prostu ręce bolą, a że zazwyczaj gram szybkie/bardzo szybkie przebiegi to szybko ból daje się we znaki. Jeśli kiedykolwiek uda mi się przestawić na cięższe klawiatury nie robiąc sobie przy tym krzywdy to VPC1 będzie ideałem ![]() Co jest moim większym problemem to ból już nie w rękach a raczej uszach I tutaj mam nadzieję, że przy odpowiedniej ilości dolarów lub innych tego typu papierków uda mi się ów ból powstrzymać. Gram jak pisałam wyżej na Jabłkowym garagebandzie, Bechstein'ie digitalu i poczciwych soniaczach, bez zadnej karty muzycznej. Ten zestaw jest hmmm.. albo zbyt skomplikowany na moje nikłe/zerowe zdolności odpowiedniego ustawiania brzmienia lub brak karty/słaby garageband/może za kiepskie słuchawki powodują, że jak to odpalam to aż mi się grać odechciewa. Dodam, że gram raczej na defaultowych brzmieniach z Bechsteina Digital (a jest ich kilka), bez jakikolwiek kombinacji. Tak czy inaczej wydaje mi się, że powinno to grać duuuuuuuużo lepiej. No i dynamika, chyba nie potrafię dobrze jej ustawić, choć miałam nadzieję, że również defaultowo będzie to zbliżone do akustyka. Na akustyku jest prosto gram cicho to i piano gra cicho, tutaj różnica pomiędzy pp a ff jest znikoma.Sam Bechstein Digital: prosty w użyciu, interfejs ładny, ale trochę User experience mogliby dopracować (sorry, zboczenie zawodowe) Sample góra, bok i po prostu grand player. 12 defaultowych brzmień. Inżynierowie z Bechsteina urządzili sobie również żarcik w postaci brzmienia nr. 12, które nazwali `Too Much of Everything - Player` i brzmi jakby dziecko dorwało się do konsolki i randomowo poprzekręcało pokrętełka . O brzmieniu się nie wypowiem, bo mam nadzieję, że jak dorwę jakąś kartę/monitory czy cokolwiek to wszystko będzie piękne.Mogę wam coś kiedyś nagrać i każdy odsłucha na czym chce W rezultacie klawiaturkę odpalam rzadko bo codziennie przesiaduję godzinami na uczelni gdzie gram na wspomnianych wyżej wątpliwej jakości akustykach. Także chyba szukam karty, zastępstwa za garageband, lub jednego i drugiego, a może i monitorów, w każdym bądz razie czegoś co pozwoli w 100% odzworować to co tak pięknie ponagrywali specjaliści od bechsteina. |
|||
|
14.06.2019, 09:46,
|
||||
|
(14.06.2019, 07:44)kovalsky napisał(a): coś mnie podkusiło i wpadłam tu z niezapowiedzianą wizytą Witam serdecznie po długim czasie ![]() (14.06.2019, 07:44)kovalsky napisał(a): ... niczego mi nie urwało Najważniejsze, że już wiadomo co jest przyczyną. (14.06.2019, 07:44)kovalsky napisał(a): Sama klawiatura: świetna, wymagająca, ciężka - co dla mnie niestety jest lekkim minusem Nie zawsze, to co uznane przez wszystkich za świetne będzie każdemu pasować. (14.06.2019, 07:44)kovalsky napisał(a): Przez życie przyzwyczajona do grania na słabej/bardzo słabej/średniej jakości wielu akustykach z lekką czasem wręcz łomoczącą klawiaturą, VPC1 jest mega wyzwaniem, bo najzwyczajniej mięśnie nie wyrabiają i po prostu ręce bolą, a że zazwyczaj gram szybkie/bardzo szybkie przebiegi to szybko ból daje się we znaki. To oczywiste więc może spróbować ograć coś lżejszego i wymienić VPC1 niż się męczyć? (14.06.2019, 07:44)kovalsky napisał(a): Jeśli kiedykolwiek uda mi się przestawić na cięższe klawiatury nie robiąc sobie przy tym krzywdy to VPC1 będzie ideałem ... a jeśli to nie nastąpi? Może lepiej nie ryzykować kontuzji? (14.06.2019, 07:44)kovalsky napisał(a): Co jest moim większym problemem to ból już nie w rękach a raczej uszach Przede wszystkim dobra karta muzyczna (Focusrite, Roland, Motu, itp), potem lepsze słuchawki (Sennheiser, AKG, Audio-Technica, Beyerdynamic, Shure, itp), bo Soniacze to zdecydowanie nie. Sama wtyczka wymaga spersonalizowania, zwłaszcza krzywej dynamiki, bo defaultowe ustawienia producenta zazwyczaj są przeciętne. (14.06.2019, 07:44)kovalsky napisał(a): ... mam nadzieję, że jak dorwę jakąś kartę/monitory czy cokolwiek to wszystko będzie piękne. Zaręczam, że tak
|
|||
|
14.06.2019, 10:07,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.06.2019, 10:09 przez kovalsky.)
|
||||
|
ano
wczoraj po baaardzo długim czasie siadłam do norda 2 na chwilę i się rozmarzyłam VPC1 raczej nie wymienię bo marzeniami żyjąc wierzę, że kiedyś w pełni ją wykorzystam, ale zastanawiałam się nad drugim klawiszem, i dokładniej mówiąc nad nordem własnie. A to gdyż ponieważ przestałam sie przeprowadzać i kolekcjonuję sprzęt do studia co do curvy velocity to modyfikowałam ją na milion różnych sposobów, ale ni w ząb nie potrafię doprowadzić do stanu idealnego A jakieś karty dokładniej masz na myśli, bo jakby tu powiedzieć kompletnie sie nie znam, a przeglądając wątek o kartach wiem znacznie mniej niż przedtem
|
|||
|
14.06.2019, 13:04,
|
||||
|
(14.06.2019, 10:07)kovalsky napisał(a): ano Rozumiem doskonale, bo sam ciągle wracam myślami i tęsknię do tych wyjątkowych sampli i marzę teraz o Nord grand: http://www.muzykuj.com/forum/showthread.php?tid=2386 Jeśli jednak Nord grand zbyt drogi, to ta sama klawiatura RHIII jest w Kawai MP7SE, za połowę ceny Norda grand. No ale rozumiem, że tu zachemiło z samplami Norda? Jeśli jednak miałaby to być tylko klawiatura sterująca, to może Studiologic SL88 Grand z klawiaturą Fatar TP40wood? Jeśli jednak ma być czerwony parapet, to można rozważyć tańsze Nord piano 4 na klawiaturze Fatar TP40M. Co do krzywej velocity, to wymaga to czasu i cierpliwości. Jeśli chodzi o karty muzyczne, to nie mam w tej materii wielkiego doświadczenia. Mam Rolanda quad capture i chodzi. Poleca no mi kiedyś Motu ale nie pamiętam modelu. Focusrite są dość popularne ale lepiej jak ktoś inny się tu wypowie i pomoże.
|
|||
|
14.06.2019, 16:15,
|
||||
|
No ładny ten grand
nie powiem, że nie ale musiałabym go ograć, a pewnie ciężko znaleźć w sklepie w Polszy. Tak czy inaczej to jest jeszcze w sferze planów i na zakup pewnie sobie troche jeszcze poczeka raczej chcialabym cos czerwonego, bo to całkiem ladny kolor no więc tymczasem szukam karty
|
|||
|
14.06.2019, 17:25,
|
||||
|
Nord grand dopiero wejdzie na rynek. Jeszcze go nie ma ale już niebawem
|
|||
|
14.06.2019, 22:49,
|
||||
|
Dobre karty robi np RME tyle że czy to z tej firmy czy z innej aby polecić model musiała byś powiedzieć do czego będzie wykorzystywana (ile i jakich wejść / wyjść potrzebujesz itp).
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
14.06.2019, 23:38,
|
||||
|
trudne pytania
wykorzystywana będzie tylko do grania, tylko klawisze, mam bechsteina digitala i chcę w pełni cieszyć się tymi ogromnymi samplami. ile wejść/wyjść nie bardzo wiem, obecnie gram tylko na słuchawkach, nie nagrywam, tylko piano - te rzeczy mogą sie w przyszłości zmienić, kompa mam jabłkowego Nie wiem czy odpowiedziałam wystarczająco, więc jakby coś to pytaj |
|||
|
14.06.2019, 23:52,
|
||||
|
Ponoć do jabłka najlepsza RME Babyface ale dość droga. Wiele taniej można kupić Apogee One, która dla Twoich potrzeb by Ci pewnie wystarczyła. Znajomy ma Apogee One, właśnie pod: jabłko, VPC1, VSTi Ivory i monitory Yamahy. Stwierdził, że do takiego zestawu w zupełności mu ta karta wystarcza a jakość dźwięku i wartość latencji uważa za znakomitą. Myślał o Apogee duo pod Blofelda ale chyba zrezygnował przez cenę i woli przepinać.
|
|||
|
17.06.2019, 07:46,
|
||||
|
no i stało się, kupiłam apogee one, zobaczymy co się wydarzy
|
|||
|
17.06.2019, 08:33,
|
||||
|
Gratulacje
Teraz czas na słuchawki lub monitory.
|
|||
|
17.06.2019, 10:19,
|
||||
|
chyba monitory
słuchawki moze i nie są najwspanialsze ale są a monitorów ni ma
|
|||
|
17.06.2019, 12:27,
|
||||
|
Jaki budżet przeznaczony na monitory? Jakieś upatrzone?
|
|||
|
18.06.2019, 07:15,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.06.2019, 07:17 przez kovalsky.)
|
||||
|
budżet jeszcze żaden + na monitorach znam się rownie dobrze jak na kartach
Ja klasycznie szkolona, całe życie na akustykach, więc owej tajemnej wiedzy nie posiadłam jeszcze Mam tak naprawdę 2 opcje, albo kupić coś w przeciągu miesiąca ale tak, żeby z całością zamknąć się w maks 2tysiącach, albo poczekać trochę dłużej i pozwolić sobie na lepszy sprzęt. Dodam, że za bardzo mi się nie spieszy z zakupami BTW. Siadłam do mojej VPC1 i chyba musze się z nią przeprosić, nie było źle, więc albo łapki mi się wzmocniły, alebo moja VPC1 postanowiła być dla mnie litościwa, nawet sekstole szesnastkowe w tempie milion wyszły całkiem dobrze
|
|||
|
18.06.2019, 12:01,
|
||||
|
(18.06.2019, 07:15)kovalsky napisał(a): Mam tak naprawdę 2 opcje, albo kupić coś w przeciągu miesiąca ale tak, żeby z całością zamknąć się w maks 2tysiącach, albo poczekać trochę dłużej i pozwolić sobie na lepszy sprzęt. Dodam, że za bardzo mi się nie spieszy z zakupami Zdecydowanie bym poczekał, bo 2 tysiące to za mało na dobrą kartę a zwłaszcza na przyzwoite monitory. Będzie trzeba jeszcze dozbierać z drugie tyle, jak nie więcej. (18.06.2019, 07:15)kovalsky napisał(a): BTW. Siadłam do mojej VPC1 i chyba musze się z nią przeprosić, nie było źle, więc albo łapki mi się wzmocniły, alebo moja VPC1 postanowiła być dla mnie litościwa, nawet sekstole szesnastkowe w tempie milion wyszły całkiem dobrze No to może trzeba częściej na niej grać? Ach, pozazdrościć biegłości
|
|||
|
18.06.2019, 16:59,
|
||||
|
no też myślę, że poczekam i jak już zacznę na poważnie zbierać sprzęt do studyjka to zacznę się bardziej interesować tematem
no no karta dziś doszła, ale odbiorę ją dopiero jutro bo własnie mi sklep zamkneli, także jutro będę testować od rana
|
|||
|
18.06.2019, 17:31,
|
||||
|
No tak, zapomniałem że karta została już zakupiona - to świetnie! Teraz spokojnie zbierać na dobre monitory
myślę że Yamahy HS7 do wtyczek fortepianowych, to takie minimum w sensie jakości brzmienia.
|
|||
|
17.07.2019, 10:18,
|
||||
|
Cześć
Przeglądam forum w poszukiwaniu rady i zainteresował mnie ten wątek. Też szukam pianina cyfrowego, też wcześniej grałem kilka lat z nauczycielem, przestałem, wracam do grania, no ale niestety po wyprowadzce z domu nie mam już dostępu do pianina :/ Powiem szczerze, że kawai VPC1 brzmi jako bardzo ciekawa opcja, przy czym zaznaczę, że nie znam się zupełnie na pianinach cyfrowych, cały czas grałem na akustycznych. Zależy mi tylko i wyłącznie na tym, żeby pianino cyfrowe było jak najbardziej podobne do zwykłego akustyka z możliwością podłączenia słuchawek (sąsiedzi). O klawiaturach sterowanych usłyszałem dzisiaj po raz pierwszy, czy dałoby się na niej grać bez podłączenia do komputera, albo raz podłączyć, ustawić wszystko i już więcej nie podłączać? Jaka jest opcja minimum do używania tej konkretnej klawiatury? Jestem otwarty na propozycje, jak ktoś myśli, że coś innego by mi bardziej odpowiadało to chętnie wysłucham
|
|||
|
17.07.2019, 11:00,
|
||||
|
Witaj.
Klawiatury takie jak VPC sterują zewnętrznym źródłem dźwięku. Nie posiadają żadnych próbek brzmieniowych, więc same nie zagrają. W Twoim wypadku pozostaje wybór - klawiatura sterująca (taka właśnie jak VPC1) + jakaś wtyczka na komputer z brzmieniami fortepianu, lub jeśli chcesz po prostu włączyć instrument i grać bez używania komputera, to zainteresuj się modelem Kawai MP11 Se |
|||
|
17.07.2019, 11:08,
|
||||
|
Dzięki za odpowiedź
To mi chodzi o to, żeby włączyć instrument i grać. Ale jednak MP11 trochę wykracza poza moje możliwości cenowe, szukam czegoś do około 5000 zł |
|||
|
17.07.2019, 11:36,
|
||||
|
Nie będzie łatwo
Jako osoba przyzwyczajona do akustyków będziesz musiał ograć różne klawiatury i zobaczyć czy Ci podejdą. Absolutnie nic w ciemno.Ze względu właśnie na klawiatury trzymałbym się dalej przy Kawai. Nieco ponad 5 tys kosztuje model Cn37, który myślę że można by było gdzieś poszukać i potargować cenę ze względu na pojawienie się następcy Cn39. Seria Cn to pianina cyfrowe w klasycznej zabudowie. Posłuchaj jak brzmi, widać też przekrój modelu klawiatury. https://www.youtube.com/watch?v=Z5aTqwe00i0 |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino do 4000 max 5000 | Asia | 3 | 1,059 |
21.11.2025, 16:53 Ostatni post: Asia |
|
| Pierwsze pianino cyfrowe dla osoby dorosłej ~5tyś zł - | Justyna | 24 | 8,819 |
19.10.2025, 12:09 Ostatni post: Valtari |
|
| Pianino na początek dla dziecka lat 7 | Zooja22 | 6 | 3,458 |
18.10.2025, 17:12 Ostatni post: Valtari |
|
| Jakie pianino cyfrowe wybrać? | Remind | 1 | 1,361 |
30.04.2025, 01:53 Ostatni post: bestspec |
|
| Pianino cyfrowe z cichą kawiaturą dla amatora | lipek | 3 | 1,868 |
27.03.2025, 22:32 Ostatni post: Valtari |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości