|
Sekwencer kilka pytań
|
|
27.04.2020, 13:21,
|
||||
|
Sekwencer kilka pytań
Witam ponownie. W związku z tym, że mamy obecnie zakazy z powodu koronawirusa jestem zmuszony zrozumieć głębiej sekwencer w pc3k. Piszę na ogólnym bo zapewne będzie to pytanie nie tylko do właścicieli w/w modelu
![]() Chodzi o kilka spraw ktorych nie mogę zrozumieć. Mam do zrobienia kilka projektów ale zadam pytanie na najprostrzym mozliwym przykladzie np: Są 4 takty (zapetlone) i jak zrobić żeby nie "wklepywać" partii w całym nagraniu tylko powiedzmy w jednym takcie i później to przekopiować na pozostałe trzy "puste" takty. Chyba dobrze rozumię, że kopiowanie i wklejanie robi się w SONG > EDIT > TRACK i później COPY i BOUNCE? Jakie należy tam ustawić parametry zeby z jednego taktu skopiować dane na cztery takty? Jest tam też po prawej stronie ramka... Po co???
YAMAHA CS1X, KORG X50, KAWAI MP5, KURZWEIL PC3K6 kiedyś dawno KAWAI X40D i dorywczo, imprezowo HORCH DELUXE
[quote][code]
|
|||
|
29.04.2020, 09:06,
|
||||
|
RE: Sekwencer kilka pytań
Niestety choć mam PC3K8 od kilku lat to nie korzystam w ogóle z sequencera pokładowego ale może warto zmienić podejście, że mamy jeden (a nie cztery) takt który trzeba po prostu 3 razy powtórzyć?
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
29.04.2020, 13:30,
|
||||
|
Juz do tego doszedlem metodą prób i błędów
. Jeszcze nie mogę zrozumieć dlaczego głosnosci poszczególnych śladów skaczą podczas odtwarzania (chyba w taki sposób jak bylo ustawiane podczas nagrywania). Nie wiem jeszcze gdzie ustawić taką jakby stałą głośność żeby mi to już później nie "pływało" w gotowym projekcie.
YAMAHA CS1X, KORG X50, KAWAI MP5, KURZWEIL PC3K6 kiedyś dawno KAWAI X40D i dorywczo, imprezowo HORCH DELUXE
[quote][code]
|
|||
|
01.05.2020, 08:05,
|
||||
|
Suwaki nie powinny skakać. W podglądzie komunikatów wszystkich możesz sprawdzić co się tam nagrało i usunąć komunikaty Volume.
Kurzwei PC3x Pc2x , K2600x, fender Rhodes, Novation xio, Novation x station, Yamaha sk20, Yamaha motif rack es ,plg-150 vl . Virus ti Polar, Korg M3 76, Yamaha s90xs, Hammond Sk1 chętnie pomogę.
|
|||
|
01.05.2020, 08:56,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.05.2020, 08:59 przez mar11111.)
|
||||
|
Gdzie mogę sprawdzić wszystkie komunikaty? EDIT > EVENT??
[quote][code]
|
|||
|
03.05.2020, 20:10,
|
||||
|
Ok doszedłem do "skakającej" głośności. Ale mam kolejny problem... Niestety gdzieś podczas nagrywania ktorejś ścieżki zapisała mi się też zmiana tempa i za nic nie mogę znaleść gdzie się zapisuje tempo. Owszem w przypadku parametru Vol jest wszystko w EWENT. A tempa tam nie ma
![]() Ogolnie w Edit mam zapisane poprawnie ale ciągle w jednym momencie utworu na chcile aię zmienia. Proszę o pomoc bo już mi ręce opadają. Może jest gdzieś jakaś instrukcja szczegółowa sekwencera z Pc3??? Ta z modelu pc3k niewiele tłumaczy
[quote][code]
|
|||
|
03.05.2020, 21:48,
|
||||
|
(03.05.2020, 20:10)mar11111 napisał(a): Ok doszedłem do "skakającej" głośności. Ale mam kolejny problem... Niestety gdzieś podczas nagrywania ktorejś ścieżki zapisała mi się też zmiana tempa i za nic nie mogę znaleść gdzie się zapisuje tempo. Owszem w przypadku parametru Vol jest wszystko w EWENT. A tempa tam nie ma Jak jesteś w EVENT to strzałkami po lewej od ekranu (Chan/Layer) klikasz aż na wyświetlaczu w górnym prawym rogu przy "Track:" zamiast numeru ścieżki pokaże się TEMPO. Wtedy będziesz widział w Event tylko zapisane zmiany tempa które musisz np usunąć. Będziesz wtedy edytować ścieżkę Tempo Track. Zmotywowałeś mnie aby pierwszy raz zajrzeć do sekwencera w moim PC3k8
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
04.05.2020, 03:54,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.05.2020, 08:36 przez mar11111.)
|
||||
|
Dzieki za pomoc. Pod wieczór postaram się zrobić porządek z tempem. Oby pomigło
![]() Może jeszcze odpowiesz mi na jedno pytanie odnosnie hammonda w songu. Chodzi o to że owszem jest, ale bez fx... brak efektu leslie.
[quote][code]
|
|||
|
04.05.2020, 10:34,
|
||||
|
(04.05.2020, 03:54)mar11111 napisał(a): Dzieki za pomoc. Pod wieczór postaram się zrobić porządek z tempem. Oby pomigło W tej sprawie jest jakiś myk (chyba na forum kurzweila coś mi sie takiego przewinęło) i jeśli dobrze pamiętam to hammond musi być na pierwszej ścieżce aby wszystko działało jak należy i może być tylko na jednej chyba.
|||
|
04.05.2020, 12:22,
|
||||
|
(04.05.2020, 10:34)bestspec napisał(a):(04.05.2020, 03:54)mar11111 napisał(a): Dzieki za pomoc. Pod wieczór postaram się zrobić porządek z tempem. Oby pomigło O, pierwsza rzecz której się nie da zrobić na Kurzweilu! Hammond na drugim tracku
Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
|
|||
|
04.05.2020, 18:34,
|
||||
|
Dziękuje bestspec za pomoc. Wszystko się zgadza co pisałeś, hammond na pierwszej ścieżce śmiga aż miło
![]() Puki co wszystko jasne...
[quote][code]
|
|||
|
04.05.2020, 22:49,
|
||||
|
(04.05.2020, 12:22)pawelsz napisał(a): O, pierwsza rzecz której się nie da zrobić na Kurzweilu! Hammond na drugim tracku Jakoś sie to też obchodzi chyba (albo i nie) ale ja nie korzystam z seq pokłądowego więc nie skupiałem się na tym. Po za tym widział ktoś kapelę z dwoma hammondami?
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

[quote][code]