Protest ;)
|
20.02.2020, 18:23,
|
||||
|
Protest ;)
Odnośnie tego co się dzieje w dziale "Nie wiem jaki instrument wybrać" chciałem zaprotestować
![]() Ludzie pytajcie o syntezatory! - nudzę się ![]() A tak na poważnie to ciekawe czemu najwięcej zapytań dotyczy pianin. Myślę że rynek workstation i syntezatorów (zwłaszcza razem) jest dużo większy jak pianin. Po za tym są dużo bardziej skomplikowane więc chyba wychodzi na to że ludzie który je kupują są dużo lepiej zorientowani w tym temacie? Co o tym sądzicie?
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Waldorf Blofeld, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad AiR2, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 10,5 Artist, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 12, Arturia V Collection 7 + Pigments, Korg Collection 2 + Triton,IK Multimedia: Sample Tank 3 MAX/4 SE, Syntronik Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology i inne... |
|||
20.02.2020, 18:39,
|
||||
|
RE: Protest ;)
Raczej ludzie, którzy pytają o syntezatory czy stacje robocze, to nie są ludzie, którzy kupują swój "pierwszy instrument" i kompletnie nie wiedzą co wybrać, więc raczej wybierają sami. Oni nie zadają pytań "co będzie lepsze, to czy to". Jak ktoś zaczyna w ogóle z instrumentami to myśli albo o keyboardzie (który czasem nazywa organami
![]()
P-515, Reface CP; SV-2 73; XK-1c; Eris E5; K271 MKII; AH80
|
|||
20.02.2020, 21:21,
|
||||
|
(20.02.2020, 18:23)bestspec napisał(a): Ludzie pytajcie o syntezatory! - nudzę się Kiedyś niepiszący już od dawna tutaj Azzorek i Garit zgłaszali tą samą pretensję, śmiejąc się, że to forum powinno się nazywać "pianinuj.com" ![]() Sam też uważam, że w temacie syntezatorów i workstation mało jest zainteresowanych a szkoda, bo to bardzo rozwijające wyobraźnię instrumenty. Nad brakiem zainteresowania keyboardami czy aranżerami jakoś zbytnio nie ubolewam, choć tu chyba jeszcze większa cisza. (20.02.2020, 18:23)bestspec napisał(a): A tak na poważnie to ciekawe czemu najwięcej zapytań dotyczy pianin. (20.02.2020, 18:39)pawelsz napisał(a): Raczej ludzie, którzy pytają o syntezatory czy stacje robocze, to nie są ludzie, którzy kupują swój "pierwszy instrument" i kompletnie nie wiedzą co wybrać, więc raczej wybierają sami. Sami chyba najtrafniej odpowiedzieliście na to pytanie, choć też zdarzają się tu początkujący w temacie syntezatorów ale to mocno skrajna rzadkość. Po za tym wydaje mi się, że "dzisiaj" ludzie, zwłaszcza młodzi ludzie chcą mieć wszystko w kompie, na tablecie albo i nawet w telefonie więc szukają wtyczek. Prawdziwych entuzjastów sprzętowych syntezatorów jest coraz mniej, tak samo jak entuzjastów pianin akustycznych. Jednym słowem - tworzy się nisza w niszy. Z drugiej strony niejako wraca moda na klasyczne brzmienia z lat 80/90 więc jest szansa na odrodzenie zainteresowania tym sprzętem. (20.02.2020, 18:39)pawelsz napisał(a): Jak ktoś zaczyna w ogóle z instrumentami to myśli albo o keyboardzie (który czasem nazywa organami Początkujący, zwłaszcza tacy od tzw. "zera" pytają nawet "Co w ogóle kupić na początek?". Zauważcie też, że te pytania są niemal identyczne i już kiedyś myślałem żeby stworzyć na forum taki osobny, zamknięty lecz rozszerzony wątek w postaci małego felietonu np. jak: "Jaki mam wybrać instrument?" czy "Jak mam wybrać pierwsze pianino?". Chętnie bym coś takiego napisał, tylko kiedy. ![]()
Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
|
|||
20.02.2020, 22:24,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.02.2020, 22:30 przez Valtari.)
|
||||
|
Ja nigdy nie zastanawiałem się dlaczego jest tak a nie inaczej. Dlaczego w większości pytania dotyczą pianin cyfrowych i to tych budżetowych dla początkujących. Choć nie zastanawiałem się nad przyczyną, to oczywiście ubolewałem nad tym "zjawiskiem"
![]() Wygląda na to że jest tak jak piszecie, syntezatorowcy są bardziej świadomi i orientują się w ofercie. Keyboardowców nie ma, a raczej są ale nie często, ponieważ od keyboardów są inne fora, bardziej specjalizujące się w tematyce chałturniczej. Jednak gdy już tu zajrzy jakiś "jednoręki klawiszowiec", to chętnie podejmuję tematykę keyboardów, ponieważ akurat tak się składa że choć sam nie mam i nigdy nie miałem samograja, to wśród tych moich znajomych którzy mają jakieś instrumenty klawiszowe, to sami weselniacy posiadający Tyrosy, Ketrony czy Korgi serii PA ![]() Rysiek nad brakiem tematyki keyboardów nie ubolewa, ale sam nie tak dawno pytał o keyboard dla synka ![]() Co do nazwy "organy" to moja mama też tak mówi ![]() ![]() |
|||
20.02.2020, 23:26,
|
||||
|
(20.02.2020, 22:24)Valtari napisał(a): Rysiek nad brakiem tematyki keyboardów nie ubolewa, ale sam nie tak dawno pytał o keyboard dla synka Fakt, tylko nie wiadomo czy w ogóle dojdzie w najbliższym czasie do takiego zakupu, bo wielkiego zainteresowania keyboardem jednak nie ma. No cóż - dzieci ![]() W każdym razie tematy styli, gotowców i wszelkich tematów umpa, umpa raczej w ogóle by mnie nie interesowały. (20.02.2020, 22:24)Valtari napisał(a): Co do nazwy "organy" to moja mama też tak mówi W przypadku starszych ludzi, zwłaszcza kobiet to zupełnie zrozumiałe ale najlepsza (najśmieszniejsza) historia jaką słyszałem i to właśnie od Ciebie, to reakcja twoich kolegów z pracy na zakup Kurzweila. Co sobie przypomnę tę opowieść, to pruję ze śmiechu ![]() ![]() ![]()
Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
|
|||
20.02.2020, 23:51,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.02.2020, 23:52 przez Valtari.)
|
||||
|
No tak
![]() ![]() Pewnie gdybym powiedział że mam Rolanda, to zapytali by czy z kluskami i kapustą ![]() |
|||
21.02.2020, 12:20,
|
||||
|
Moja mama z siostrą nazywały kiedyś mojego MPS20 fonetycznie "kurz-wiel", nie "kurcwajl" Nie wyprowadzałem ich z błędu
![]()
Klawiszowy samouk. Pop, soul, jazz i worship
![]() Roland FP10, Pianoteq (Electric Pianos, Steinway B, Steingraeber, YC5), Ravenscroft 275, Garritan CFX Lite, Emberton Walker 1955, Addictive Keys Modern Upright |
|||
21.02.2020, 15:12,
|
||||
|
Moi koledzy (z reguły długowłosi) dawno temu kiedy jeszcze grałem w jakiś zespołach próbowali mi wmówić, że ja to gram na parapecie, a to oni grają na instrumentach i nazywali je gitara
![]() Moi rodzice też mówili długo na syntezator organy ale to akurat rozumiałem bo zaczynałem od organów Unitra Student 106 a potem Unitra Estrada 207 AR (chyba Unitra - nie wiem czy nie pomyliłem marki ale było to polski wynalazek ![]() więc kiedy kupiłem pierwszy syntezator to nie ogarnęli tej zmiany ![]() Mama już się nauczyła a tata sam zaczął brzdąkać i nawet ogarnął pluginy więc już nie ma problemu ![]()
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Waldorf Blofeld, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad AiR2, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 10,5 Artist, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 12, Arturia V Collection 7 + Pigments, Korg Collection 2 + Triton,IK Multimedia: Sample Tank 3 MAX/4 SE, Syntronik Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology i inne... |
|||
21.02.2020, 16:54,
|
||||
|
(20.02.2020, 23:51)Valtari napisał(a): No tak ![]() ![]() ![]() "Wyłącz tego sKur(z)..." ?? ![]()
P-515, Reface CP; SV-2 73; XK-1c; Eris E5; K271 MKII; AH80
|
|||
21.02.2020, 19:33,
|
||||
|
Nie bardzo wiem jak przedstawić przebieg rozmowy, o której wspomniał Rysiek bez złamania regulaminu forum
![]() |
|||
21.02.2020, 21:54,
|
||||
|
(21.02.2020, 19:33)Valtari napisał(a): Nie bardzo wiem jak przedstawić przebieg rozmowy, o której wspomniał Rysiek bez złamania regulaminu forum Najzwyczajniej wykropkuj te słowa dodając tylko pierwszą literę z przodu. Dawaj! Historia jest pierwszorzędna ![]()
|
|||
10.09.2020, 00:19,
|
||||
|
(20.02.2020, 18:23)bestspec napisał(a): Ludzie pytajcie o syntezatory! - nudzę się No to ja zapytam, co prawda nie "co kupić", ale bardziej "jak używać" ![]() ![]()
Klawiszowy samouk. Pop, soul, jazz i worship
![]() Roland FP10, Pianoteq (Electric Pianos, Steinway B, Steingraeber, YC5), Ravenscroft 275, Garritan CFX Lite, Emberton Walker 1955, Addictive Keys Modern Upright |
|||
10.09.2020, 00:34,
|
||||
|
(10.09.2020, 00:19)Qaroll napisał(a):(20.02.2020, 18:23)bestspec napisał(a): Ludzie pytajcie o syntezatory! - nudzę się W temacie filmów nie pomogę bo od wielu lat takie filmy nie bardzo mi były potrzebne ale mogę tylko podpowiedzieć że gałki i suwaki w Prophet masz podpisane więc szukaj filmów ogólnie o syntezatorach analogowych i syntezie bo te same gałki i suwaki (tak samo nazwane) służą do tego samego praktycznie w każdym instrumencie. To jest tak rozległy temat że na jego zgłębienie na pewno nie wystarczy ci tych 2 tygodni ![]() Skoncentruj się na podstawach i zabawie dźwiękiem nawet w ciemno, bo masz na prawdę mało czasu i lepiej po prostu dać się ponieść ![]() Na początek sprawdź wilmy Video na stronie produktu: https://www.sequential.com/product/prophet-6/
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości