|
Jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy ?
|
|
02.09.2021, 02:43,
|
||||
|
Jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy ?
Witam. Pytanie jak w tytule - jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy, tzn. który będzie najbardziej stabilny niezawodny jeśli chodzi o sterowniki do niego. Dobrze byłoby też żeby był bezawaryjny jeśli chodzi o elektronikę wewnątrz niego. Pytanie to kieruję do Was na forum, ponieważ mam w domu kilka różnych tego typu interfejsów i powiem tak - nie działa to za dobrze jeśli chodzi o stabilność i niezawodność sterowników. Interfejsy jakie posiadam to :
- M-Audio Midisport 4x4 Anniversary Edition (jeden egzemplarz), używany - ESI M4U XT (jeden egzemplarz), nowy na gwarancji - MOTU Micro Express USB, ta najnowsza wersja produkowana podobno od 2011 roku (dwa egzemplarze), obydwa nowe na gwarancji Który z nich będzie najlepszy pod względem stabilności i niezawodności sterowników ? Czy w ogóle którykolwiek się z nich nadaje pod tym względem ? A może powinienem kupić coś zupełnie innego ? Np. IConnectivity MIO10 bodajże, tak to się chyba nazywa ? Czy jest sens ? Powiem tak - czytałem na różnych forach polskich i zagranicznych i różnie oceniane są te interfejsy. Jedni twierdzą, że te interfejsy MOTU mają sterowniki stabilne jak ściana, a inni wręcz przeciwnie, że za nic w świecie już nie kupią nic od MOTU. Z M-Audio to samo - jedni twierdzą, że działa OK, a inni wręcz przeciwnie. Z ESI też inaczej nie jest. Może powiem jakie ja mam doświadczenia jeśli chodzi o te interfejsy. M-Audio Midisport 4x4 Anniversary Edition mam już od dłuższego czasu - gdzieś od 2018 albo 2019 roku, nie pamiętam już dokładnie. Na początku jak go kupiłem wydawało się, że jest wszystko w porządku. Nie zawieszał się, nie wywalał driverów, nie zacinał nut, i tak było przez dłuższy czas aż do niedawna, tzn. około wiosny tego roku. Wówczas zaczął zacinać nuty grane na klawiaturach sterujących pod niego podłączonych co mnie strasznie zaczęło irytować, bo nic bardzo nie pomagało. W końcu doszedłem do wniosku, że coś z samym tym interfejsem musi być nie tak od strony technicznej i chciałem kupić drugi taki sam, ale już nigdzie w sprzedaży tego nie mieli więc zamiast niego kupiłem ESI M4U XT. Okazało się, że trafiłem jak z deszczu pod rynnę, bo już po pierwszym odpaleniu okazało się, że jeden z portów wejściowych MIDI na nim w ogóle nie chciał działać, tzn. kompletny brak reakcji na wciskane i zwalniane klawisze, pokrętło Modulation o Pitch Bend, itd. , choć sam port był niby widziany w komputerze przez programy takie jak VSTHost czy Cubase. Dopiero chyba po trzecim restarcie ten jeden port zaczął w końcu działać, ale potem za czwartym razem od nowa nie działał, a za piątym i kolejnym było już niby dobrze. Dłuższy czas zastanawiałem się co z tym fantem zrobić i po dłuższym zastanowieniu zakupiłem MOTU Micro Express USB. Ten po pierwszym podłączeniu i zainstalowaniu sterowników od razu zaczął działać jak należy - jakaż była moja euforia, że w końcu mam sprzęt godny zaufania. Po kolejnym dłuższym zastanowieniu zakupiłem drugiego MOTU Micro Express USB na zapas w razie gdyby padł mi ten pierwszy. Euforia nie trwała jednak zbyt długo, bo około 2-3 tygodnie i czar prysnął. Wczoraj rano podłączam go sobie do laptopa jak zawsze, a tu zonk - brak reakcji w VSTHost na wciskane klawisze na klawiaturze sterującej. Po ponownym podłączeniu było już w porządku, ale niesmak pozostał. Dlatego też pojawił się ten wątek. Co polecacie w takiej sytuacji ? A może to jest normalne, że te interfejsy nie zaskakują tak za każdym razem, tzn. tak już po prostu mają, jest to normalne i nie należy się tym przejmować i nie jest czy nie należy traktować tego jako usterkę tego interfejsu ? Dodam, że podobnie zachowuje się też nieraz sporadycznie mój interfejs audio na USB Roland Tri-Capture, tzn. też nie za każdym razem zaskakuje i chce działać. Może to być wina Windowsa - jakiś niedociągnięć w nim ? Mam Windowsa 7 Ultimate 64-bit, laptop na którym jest on zainstalowany i do którego są podłączane te interfejsy to Lenovo W510 z procesorem Core i7 620M, 8 GB pamięci RAM chyba DDR3, kartą graficzną NVIDIA Quadro FX880m i HDD o pojemności 500 GB. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
Jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy ? - przez MaroX - 02.09.2021, 02:43
RE: Jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy ? - przez bestspec - 02.09.2021, 20:10
RE: Jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy ? - przez MaroX - 03.09.2021, 00:25
RE: Jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy ? - przez bestspec - 05.09.2021, 21:29
RE: Jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy ? - przez GoOrange - 05.09.2021, 09:23
RE: Jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy ? - przez MaroX - 06.09.2021, 11:33
RE: Jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy ? - przez Adi - 27.10.2021, 11:42
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Jaki laptop 2021/22? | GoOrange | 55 | 60,575 |
12.02.2025, 01:49 Ostatni post: bestspec |
|
| KORG D1+Synth=MIDI | pawlowski81 | 0 | 597 |
06.12.2024, 10:12 Ostatni post: pawlowski81 |
|
| Transmisja na Roland Go:Mixer Pro-X | Damian_Yamaha | 0 | 980 |
17.02.2024, 11:51 Ostatni post: Damian_Yamaha |
|
| Roland RP 107 problem z midi | clavia | 0 | 1,062 |
18.04.2023, 20:41 Ostatni post: clavia |
|
| Potrzebuję interfejs-box do klawiatury sterującej Pianoteq 6 | cinek100 | 1 | 2,520 |
24.10.2021, 17:29 Ostatni post: zagoor |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości